chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
    Terug naar overzicht Stuur een e-mail

    Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
    U ontvangt een kopie van uw bericht.

    Terug naar overzicht Chat met ons
    Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
    Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

    Omzendbrief BZ 2012/3

    Datum:

    26 oktober 2012

    Aanhef:

    Aan de Colleges van burgemeester en schepenen
    Aan de Voorzitters van de raad voor maatschappelijk welzijn
    Aan de provinciegouverneurs

    Betreft:

    Vermindering van de plan- en rapporteringsverplichtingen: bekendmaking van de Vlaamse Beleidsprioriteiten

     

    1. Inleiding

    De vermindering van de plan- en rapporteringsverplichtingen van de lokale besturen is een project van de Vlaamse Regering dat past in de algehele vernieuwing van de lokale beleids- en beheerscyclus (BBC) vanaf 1 januari 2014.

    De vernieuwde wijze waarop de lokale besturen hun meerjarenplanning, hun jaarlijks budget en hun jaarrekening vanaf 1 januari 2014 moeten opstellen is regelgevend vorm gegeven in het besluit van de Vlaamse Regering van 25 juni 2010 betreffende de beleids- en beheerscyclus van de gemeenten, de provincies en de openbare centra voor maatschappelijk welzijn, en in het ministerieel besluit van 1 oktober 2010. Een aantal pilootbesturen passen BBC vandaag reeds toe. 

    Basis voor de 'planlastvermindering' is het decreet van 15 juli 2011 houdende vaststelling van de algemene regels waaronder in de Vlaamse Gemeenschap en het Vlaams Gewest periodieke plan- en rapporteringsverplichtingen aan lokale besturen kunnen worden opgelegd (hierna het planlastendecreet genoemd). Binnen het kader van het planlastendecreet is in diverse functionele beleidsdomeinen regelgevend vorm gegeven aan een samenwerking tussen de Vlaamse overheid en de lokale besturen. De Vlaamse overheid stimuleert of verplicht de lokale besturen om in hun planning en rapportering uitwerking te geven aan welbepaalde 'Vlaamse beleidsprioriteiten', meestal gekoppeld aan een bepaalde subsidiëring. De timing en modaliteiten daarvoor zijn opgenomen in het planlastendecreet.

    Artikel 4, §1, van het planlastendecreet bepaalt: "De Vlaamse Regering maakt uiterlijk op 30 oktober van het jaar waarin er lokale verkiezingen plaatsvinden de Vlaamse beleidsprioriteiten en de bijbehorende subsidieregelingen voor de komende lokale beleidscyclus bekend.
    Bij de bekendmaking van de Vlaamse beleidsprioriteiten vermeldt de Vlaamse Regering, voor elk van de bijbehorende subsidieregelingen en onder voorbehoud van beschikbaarheid van de middelen op de Vlaamse begroting, de hoogte van de totale voorziene subsidie en de criteria voor de verdeling van die subsidie onder de lokale besturen."

    Met deze omzendbrief wordt uitvoering gegeven aan die decretale verplichting. Het moet voor de lokale besturen een hulpinstrument zijn voor de adequate opmaak van de meerjarenplanning 2014-2019.

    naar boven

    2. De Vlaamse beleidsprioriteiten

    In 10 beleidsdomeinen is er, binnen het kader en volgens de modaliteiten van het planlastendecreet, sectorale regelgeving uitgewerkt waarin wordt voorzien in een samenwerking tussen de Vlaamse overheid en de lokale besturen. Het betreft de beleidsdomeinen stedelijk beleid (stedenfonds), gemeentelijke ontwikkelingssamenwerking, lokale sociale economie, lokaal sociaal beleid, integratiebeleid, cultuurbeleid, jeugdbeleid, sportbeleid, beleid inzake cultureel erfgoed en flankerend onderwijsbeleid.

    Voor elk van de betrokken beleidsdomeinen worden als bijlage bij deze omzendbrief, conform de verplichting van het planlastendecreet, de meest essentiële gegevens verstrekt, met name:

    a. De besturen die in aanmerking komen

    Niet elke gemeente of  bestuur kan inschrijven op alle sectorale Vlaamse beleidsprioriteiten. Zo kunnen, bijvoorbeeld, enkel de 13 centrumsteden intekenen op de Vlaamse beleidsprioriteiten in het kader van het Stedenfonds. Daarnaast bepalen een aantal sectorale regelingen de mogelijkheid om in te schrijven als gemeente dan wel als intergemeentelijk samenwerkingsverband.

    In deze rubriek wordt duidelijk gemaakt welke steden en gemeenten in aanmerking komen om in te schrijven op de Vlaamse beleidsprioriteiten.

    b. De toepasselijke regelgeving

    Deze rubriek vermeldt de van toepassing zijnde sectorale regelgeving, binnen het kader van het planlastendecreet van 15 juli 2011. Het betreft de sectorale decreten met de bijbehorende uitvoeringsbesluiten.

    In een aantal beleidsdomeinen zijn de besluiten van de Vlaamse Regering wel principieel, maar nog niet definitief (na advies van de Raad van State) goedgekeurd. In de fiches in bijlage wordt dit duidelijk gemaakt door de informatie 'onder voorbehoud van definitieve goedkeuring'. In die gevallen is het niet uitgesloten dat er nog wijzigingen aan de besluiten worden doorgevoerd. In dat geval zullen de steden en gemeenten daarvan op de hoogte worden gebracht.

    De volgende rubrieken vormen een samenvatting van de belangrijkste elementen van de toepasselijke regelgeving. Het verdient aanbeveling om de regelgeving zelf te consulteren bij de minste twijfel. Deze staat op de volgende website van het departement Bestuurszaken van de Vlaamse overheid: http://www.bestuurszaken.be/planlasten.

    c. De Vlaamse beleidsprioriteiten

    In deze rubriek worden de eigenlijke Vlaamse beleidsprioriteiten vermeld zoals ze door het Vlaams Parlement of de Vlaamse Regering zijn goedgekeurd en zijn opgenomen in de genoemde sectorale decreten en uitvoeringsbesluiten.

    Ik herinner eraan dat, conform artikel 4 van het planlastendecreet de Vlaamse beleidsprioriteiten in principe gelden voor de volledige lokale beleidscyclus (2014-2019), maar dat de Vlaamse overheid na 3 jaar een evaluatie kan maken, zowel van het voortbestaan en de inhoud van de Vlaamse beleidsprioriteiten als van de hoogte van het totale subsidiebedrag en de verdelingscriteria (zie volgende rubrieken).

    In voorkomend geval moet de Vlaamse Regering voor 1 april van het derde jaar van de lokale beleids- en beheerscyclus (in concreto voor 1 april 2016) de nieuwe of gewijzigde Vlaamse beleidsprioriteiten en de bijbehorende subsidieregelingen kenbaar maken. Die gelden dan voor de laatste drie jaar van de lokale beleidscyclus.

    d. Het totale subsidiebedrag

    Zoals bepaald in het planlastendecreet van 15 juli 2011 wordt de grootte van het totale subsidiebedrag binnen een bepaald beleidsdomein vermeld "onder voorbehoud van beschikbaarheid van de middelen op de Vlaamse begroting". Het vermelde bedrag is derhalve een principieel engagement van de Vlaamse Regering; de begroting van de Vlaamse overheid voor het jaar 2014 moet nog worden opgemaakt.

    Het vermelden van het totale bedrag van de subsidie in deze rubriek, net als de vermelding van de verdelingscriteria in de volgende rubriek, moet elk lokaal bestuur toelaten de mogelijke subsidies voor de komende jaren te ramen met het oog op het zo correct mogelijk opmaken van de meerjarenplanning 2014-2019 en het budget 2014.

    e. De verdelingscriteria en trekkingsrechten

    Zie de opmerking binnen de rubriek "het totaal subsidiebedrag": de vermelding van de verdelingscriteria die gelden binnen de desbetreffende regelgeving moeten de besturen in staat stellen de hoogte van de subsidiëring in te schatten.

    f. Lokale participatie

    Deze rubriek vermeldt welke wijze van participatie het lokaal bestuur met de betrokken belanghebbenden moet organiseren in het kader van het geven van een lokale invulling aan de Vlaamse beleidsprioriteiten in de desbetreffende sector.

    g. Bevoegde administratie

    Deze rubriek vermeldt de contactgegevens van de inhoudelijk bevoegde administratie, die instaat voor de ondersteuning van de lokale besturen.

    h. Link naar sectorale website

    Deze rubriek vermeldt meer expliciet de link naar de website van de bevoegde administratie.

    i. Deelrapportagecodes

    Bij de opmaak van de meerjarenplanning geven de lokale besturen door het gebruik van deelrapportcodes aan welke doelstellingen (prioritaire of niet-prioritaire doelstellingen), actieplannen en acties zij plannen in het kader van de verschillende Vlaamse beleidsprioriteiten. Daartoe moeten de besturen, bij het registreren van de transacties (ontvangsten en uitgaven) die aan de basis liggen van de meerjarenplanning, aangeven in welke actie, actieplan en doelstelling de transactie kadert en met welke Vlaamse beleidsprioriteit(en) zij in verband staat. De koppeling met de Vlaamse beleidsprioriteiten gebeurt door in het BBC-registratiesysteem aan de betrokken transacties de juiste deelrapportcodes toe te kennen.
    Dezelfde registratietechniek wordt toegepast voor de opmaak van het budget en de jaarrekening.

    De meerjarenplanning, het budget en de jaarrekening van de lokale besturen worden op digitale wijze doorgestuurd naar de Vlaamse overheid. De digitale rapportering van alle transacties die aan de basis liggen van de beleidsrapporten maakt het mogelijk om vlot alle transacties die door een lokaal bestuur worden gekoppeld aan een Vlaamse beleidsprioriteit - door gebruik te maken van de deelrapportcodes - uit de rapportering te filteren. Zo kan worden nagegaan, zowel in de planningsfase als in de rapporteringsfase, op welke manier het lokaal bestuur uitvoering wenst te geven (of gaf) aan de Vlaamse beleidsprioriteiten. 

    Door gebruik te maken van de deelrapportagecodes kunnen de Vlaamse overheid en de functionele administraties vlot nagaan welke lokale doelstellingen voor welke Vlaamse beleidsprioriteit(en) worden ingezet (bijvoorbeeld voor de beleidsprioriteit inzake sport), ook al wordt lokaal diezelfde doelstelling ondergebracht onder een ander lokaal beleidsdomein (bijvoorbeeld welzijn).

    naar boven

    3. Verdere werkwijze

    2013 wordt voor alle lokale besturen een uiterst belangrijk planningsjaar, binnen de context van de vernieuwde beleids- en beheerscyclus. Het regelgevend kader is bekend. Voor meer informatie over de beleids- en beheerscyclus kan u terecht op de website van het Agentschap voor Binnenlands Bestuur: http://binnenland.vlaanderen.be/bbc. Voor meer algemene informatie over het project planlastvermindering is er de website van het departement Bestuurszaken (www.bestuurszaken.be/planlasten). 

    De volgende data zijn van belang:

    • uiterlijk 15 januari 2014: de lokale besturen bezorgen, conform het planlastendecreet van 15 juli 2012, hun meerjarenplanning 2014-2019 aan de Vlaamse overheid (Agentschap voor Binnenlands Bestuur);
    • uiterlijk 30 april 2014: de lokale besturen worden op de hoogte gebracht van het al dan niet verkrijgen van de subsidies die zij door middel van hun meerjarenplanning hebben aangevraagd;
    • uiterlijk 31 juli 2015: de lokale besturen rapporteren een eerste keer over de uitvoering van hun engagementen in het kader van de Vlaamse beleidsprioriteiten, zoals opgenomen in hun meerjarenplanning 2014-2019 en hun budget voor 2014. Zij doen dit door de goedgekeurde jaarrekening van het financiële boekjaar 2014 aan de Vlaamse overheid (Agentschap voor Binnenlands Bestuur) te bezorgen.

    De lokale besturen zullen in de loop van 2013 verder worden ingelicht over de elektronische wijze waarop de meerjarenplanning, het budget en de jaarrekening moeten worden ingediend.

     

    Kris PEETERS
    Minister-president van de Vlaamse Regering
    Vlaams minister van Economie, Buitenlands Beleid, Landbouw en Plattelandsbeleid

    Geert BOURGEOIS
    Viceminister-president van de Vlaamse Regering
    Vlaams minister van Bestuurszaken, Binnenlands Bestuur, Inburgering, Toerisme en Vlaamse Rand

    Jo VANDEURZEN
    Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin

    Freya VAN DEN BOSSCHE
    Vlaams minister van Energie, Wonen, Steden en Sociale Economie

    Joke SCHAUVLIEGE
    Vlaams minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur

    Pascal SMET
    Vlaams minister van Onderwijs, Jeugd, Gelijke Kansen en Brussel

    Philippe MUYTERS
    Vlaams minister van Financiën, Begroting, Werk, Ruimtelijke Ordening en Sport


    BIJLAGE: de Vlaamse beleidsprioriteiten per sector.