chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
    Terug naar overzicht Stuur een e-mail

    Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
    U ontvangt een kopie van uw bericht.

    Terug naar overzicht Chat met ons
    Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
    Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

    Omzendbrief DVO/BZ/P&O/2007/22

    Datum:

    4 december 2007

    Aanhef:

    Aan de leidend ambtenaren en Managementondersteunende Diensten van de Vlaamse ministeries en van sommige zelfstandige agentschappen en instellingen

    Betreft:

    Doorgeven van informatie aan de vakbonden in uitvoering van het vakbondsstatuut en Sectorale Akkoorden

     

    1. Doel

    Deze rondzendbrief heeft tot doel richtlijnen te geven aan de leidend ambtenaren en Managementondersteunende Diensten / personeelsdiensten over de informatie en documentatie die zij moeten geven aan de vakbonden in uitvoering van het vakbondsstatuut en opeenvolgende Sectorale Akkoorden.

    naar boven

    2. Toepassingsgebied

    Deze rondzendbrief is van toepassing op de Vlaamse ministeries en sommige zelfstandige agentschappen en instellingen die onder het toepassingsgebied van de sectorale akkoorden 1995-1996, 1997-1998 en 2005–2007 vallen.

    naar boven

    3. Inhoud

    3.1. Doorgeven van informatie en documentatie aan de vakbonden in uitvoering van het vakbondsstatuut

    Als gevolg van de artikelen 16, 4° en 17, 1° van de wet van 19 december 1974(1) mogen zowel de erkende als de representatieve vakbonden de algemene documentatie ontvangen betreffende het beheer van het personeel dat zij vertegenwoordigen.

    Volgens artikel 12 van het koninklijk besluit van 28 september 1984(2) ontvangen de vakbonden op hun vraag en tegen kostprijs, de documentatie van algemene aard die verband houdt met het personeel dat zij vertegenwoordigen, met uitsluiting van de stukken waarvan alleen ter plaatse inzage kan worden genomen.

    Hier wordt niet de documentatie bedoeld die de representatieve vakbonden ontvangen in het kader van de onderhandelingen of het overleg in het sectorcomité of hoog-, tussen-, of basisoverlegcomité.

    Onder algemene documentatie wordt o.m. verstaan elke tekst met definitieve waarde die eventueel juridische gevolgen heeft voor het betrokken personeel en die handelt over personeelsstatuten, personeelsplannen, arbeidsduur en organisatie van het werk. Documentatie van algemene aard zijn ook documenten die voor openbare verspreiding bestemd zijn zoals brochures met inlichtingen of uitleg.

    De representatieve vakbonden voor de Vlaamse overheid zijn: de Algemene Centrale der Openbare Diensten, de Federatie van de Christelijke Syndicaten der Openbare Diensten en het Vrij Syndicaat van het Openbaar Ambt.

    3.2. Doorgeven van informatie en documentatie aan de representatieve vakbonden in uitvoering van Sectorale Akkoorden afgesloten in het Sectorcomité XVIII

    Naast de bovenvermelde wettelijke verplichting om documentatie van algemene aard aan zowel de erkende als de representatieve vakbonden te bezorgen, werden er vanaf het Sectoraal Akkoord 1995-1996 bepaalde afspraken gemaakt opdat de representatieve vakbonden nog bijkomend bepaalde documenten zouden ontvangen.

    Hierna volgt een gecoördineerde lijst van documenten met vermelding van de entiteiten die instaan voor verspreiding:

    - rondzendbrieven, dienstorders, richtlijnen,... (Bestuurszaken);
    - info’s en nieuwsbrieven van de verschillende entiteiten (lijnmanager);
    - personeelsbladen (lijnmanager; Personeelsblad 13)
    - jaarverslagen-jaarbeeld (lijnmanager, Sociale Dienst);
    - berichten betreffende veranderingsprocessen (AgO);
    - oproepen tot kandidaatstelling voor bevordering en/of mutatie (lijnmanager, BZ);
    - berichten betreffende interne arbeidsmarkt (BZ, AgO);
    - resultaten van bevorderingsprocedures (lijnmanager, BZ);
    - beslissingen betreffende nieuwe dienstaanwijzingen (lijnmanager);
    - jaarlijkse verslagen over de personeelsbezetting (lijnmanager, BZ);
    - goedgekeurde personeelsplannen (lijnmanager);
    - algemene vormingsintitiatieven (AgO);
    - jaarlijkse lijst van effectieven, ingedeeld volgens afdeling en standplaats (lijnmanager)

    Bijkomend moet de lijnmanager bij indiensttreding van nieuwe personeelsleden de naam, administratief adres en affectatie meedelen aan de representatieve vakbonden, tenzij het personeelslid bij de indiensttreding zich daartegen heeft uitgesproken.

    De lijnmanager kan de verspreiding van bovenvermelde informatie aan de vakbonden delegeren aan de MOD of personeelsdienst.

    Afspraken over de concrete uitvoering van deze rondzendbrief (wijze waarop deze informatie wordt doorgegeven) kunnen eventueel met de vakbonden gemaakt worden in de bevoegde overlegcomités.

    Deze gecoördineerde lijst is niet-limitatief en wordt hetzij op initiatief van de overheid, hetzij op initiatief van de vakbond verder aangevuld. Betwistingen betreffende algemene documentatie kunnen op vraag van de representatieve vakbonden besproken worden op het sectorcomité XVIII.

     

     

    Geert BOURGEOIS
    Vlaams minister van Bestuurszaken, Buitenlands Beleid, Media en Toerisme


    (1) Wet van 19 december 1974 tot regeling van de betrekkingen tussen de overheid en de vakbonden van haar personeel
    (2) Koninklijk besluit van 28 september 1984 tot uitvoering van de wet van 19 december 1974 tot regeling van de betrekkingen tussen de overheid en de vakbonden van haar personeel

    naar boven