chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
    Terug naar overzicht Stuur een e-mail

    Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
    U ontvangt een kopie van uw bericht.

    Terug naar overzicht Chat met ons
    Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
    Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

    Green Deal Natuurlijke Tuinen voor meer groene en biodiverse tuinen

    Looptijd: 10 dec 2020 tot 30 nov 2024

    Tuinen nemen in Vlaanderen 9% van de ruimte in. Dat is drie keer zoveel als de oppervlakte natuurgebieden in onze regio. Om onze Vlaamse tuinen zo groen en biodivers mogelijk in te richten, ondertekende de Vlaamse minister van Natuur, samen met de brede Vlaamse tuinsector, de Green Deal Natuurlijke Tuinen.

    Grote oppervlakte tuinen
    Met de Green Deal Natuurlijke Tuinen onderzoekt de tuinsector hoe investeringen in natuurlijke tuinen op korte en lange termijn goed zijn voor professionals, tuineigenaars en de omgeving. De Green Deal Natuurlijke Tuinen zal vier jaar lopen. Tegen 2024 zal dit project via kennisuitwisseling en via resultaatgerichte acties zorgen voor natuurlijkere, klimaatbestendige en gezondere tuinen in Vlaanderen. 

    “Vlaanderen telt twee miljoen privétuinen, samen goed voor negen procent van het Vlaamse grondgebied. Ter vergelijking: de natuurgebieden beslaan drie procent en de bossen elf procent. Tuinen kunnen dus een belangrijke rol spelen op het vlak van klimaat, waterschaarste, biodiversiteit en welzijn als ze op een natuurlijke manier ingericht en beheerd worden”, zegt de Vlaams minister van Omgeving.

    Engagementen
    De deelnemers aan de Green Deal Natuurlijke Tuinen hebben elk bepaald welke acties ze gaan ondernemen om de tuinen van hun klanten natuurlijker te maken. Zo zullen tuinarchitecten en tuinontwerpers planten kiezen naargelang van de locatie en meer bomen in hun ontwerpen opnemen om te zorgen voor verkoeling. Tuinaannemers kunnen voor meer waterinfiltratie zorgen door wadi’s of poelen aan te leggen en de verharding te beperken. Via gepast tuinonderhoud zoals lokaal composteren en een aangepast maaibeheer kunnen tuinmannen zorgen voor een gezond en actief bodemleven. Groenvoorzieners engageren zich om streekeigen en natuurlijk gekweekte planten en bloemen te leveren. Lokale overheden en andere besturen dragen een steentje bij door voorbeeldtuinen aan te leggen en hun inwoners te informeren.
     

    Achtste Green Deal
    Green Deals zijn vrijwillige overeenkomsten tussen (privé)partners en de Vlaamse overheid om samen milieu-, natuur- en ruimtedoelstellingen na te streven, die hand in hand gaan met een verhoogde competitiviteit en een goede bedrijfsvoering. Het doel is om bedrijven en sectoren verder te vergroenen.

    De Green Deal Natuurlijke Tuinen is de achtste Green Deal in Vlaanderen. De Green Deal Gedeelde Mobiliteit was de eerste en werd in het voorjaar van 2017 ondertekend. Daarna volgden de Green Deal Circulair Aankopen, Brouwers, Bedrijven en Biodiversiteit, Huishoudelijke Houtverwarming, Duurzame Stedelijke Logistiek en Circulair Bouwen. Meer info op www.greendeals.be. Green Deal Natuurlijke Tuinen: www.omgeving.vlaanderen.be/green-deal-natuurlijke-tuinen.

    Praktisch
    Als u meer informatie wilt over wadi’s, biodiversiteit en beplanting, kunt u ook het webinar bekijken dat plaatsvond op 4 december. Tips voor aanleg en beplanting vindt u op www.blauwgroenvlaanderen.be.

    Deelnemers en initiatiefnemers
    Meer dan
    100 bedrijven en organisaties waaronder tuinarchitecten en -ontwerpers, tuinaannemers, groenvoorzieners en lokale besturen engageren zich. De Green Deal komt er op initiatief van het Kenniscentrum tuin+ (Erasmushogeschool Brussel), de Belgische Vereniging van Tuin- en Landschapsarchitecten - Nederlandstalige kamer (BVTL), de Belgische Federatie Groenvoorzieners (BFG), Groen Groeien, het Algemeen Verbond van de Belgische Siertelers en Groenvoorzieners (AVBS), het Proefcentrum voor de sierteelt (PCS) en de Landelijke Gilden, met ondersteuning van het Departement Omgeving van de Vlaamse overheid.